Tidshjälpmedel – Time Timer

Tid kan vara en självklarhet för många, men för alla är inte tid en självklarhet. Tid är svårt, och även fast en person kan klockan och vet vad klockan är, så kan det faktiskt vara så att det är svårt att uppfatta tid. En Time Timer är ett tidshjälpmedel för att få en mer och lättare visuell bild av hur mycket tid en viss aktivitet ska ta eller hur lång tid det är kvar innan en aktivitet ska starta. Det finns många olika tidshjälpmedel, och alla hjälpmedel funkar olika för alla. En Time Timer kan du ibland få låna av sjukvården, eller så kan du köpa en själv. Det finns även en Time Timer app att ladda ned gratis på mobil och iPad.

[Jag har köpt min Time Timer här]

Vad gör en Time Timer?

En Time Timer kan på ett enkelt sätt visa hur mycket tid som är kvar med hjälp av en röd/färgad skiva som minskar ju mer tiden går. När tiden har gått ut hör man ett par pip som talar om att tiden är slut. Ljudet från klockan går att justera, det går att helt stänga av eller höja till en nivå som du själv tycker är behaglig. Jag brukar ha högsta ljudet på när jag städar till exempel.

En Time Timer gör det lätt att hålla koll på hur mycket tid som ska avsättas till en viss aktivitet, till exempel läxor, möten, datortid och tid innan en viss aktivitet ska starta.

Det finns olika Time Timers med olika antal minuter, den vanligaste är dock 60 minuter. Time Timern har inget störigt tickande ljud som vanliga klockor.

Appen Time Timer

Time Timer finns som app för mobiltelefon och iPad, det kan vara bra att testa appen först innan man köper en fysisk Time Timer så att du inte behöver lägga eventuella pengar på att köpa en som kanske inte uppskattas eller används. Det går givetvis bra att bara använda appen också om du hellre föredrar det. Billigare också! Nackdelen är att det drar batteri på mobilen eller iPaden, vilket kan vara irriterande då enheten behöver laddas oftare och slösar livslängd på enheten.

Förberedande hjälpmedel

För vissa personer, oavsett om personen besitter en NPF-diagnos eller inte kan en Time Timer vara ett bra förberedande hjälpmedel inför kommande aktivitet. För vissa personer kan förberedelse vara tryggt, och med en Time Timer kan du själv eller en annan person sätta Time Timern på hur lång tid det är kvar innan det är dags för nästa aktivitet.

Jag själv är en person som behöver förberedelser, framförallt inom vissa områden. Till exempel innan dusch, hur lång tid jag har på mig innan träning, innan vi ska åka iväg och mycket annat. Ofta handlar det om att det är krävande aktiviteter som jag drar mig från att göra. Ibland fungerar inte Time Timern för att avbryta det jag håller på med och för att ta tag i det som behöver göras, men jag är åtminstånde förberedd på ett annat sätt.

Verktyg i skolan

När jag har arbetat inom skola och omsorg har jag använt mig av både Time Timers och timstockar. Och det jag kan säga av egen uppfattning är att majoriteten av eleverna i klasserna jag arbetat i uppskattade Time Timern. Klockan gjorde även mig själv som pedagog påmind om när det var dags för nästa moment. En del av eleverna tyckte att Time Timern var ett stressande moment och att det framförallt var en press i självständigt arbete eller i grupp, men eleverna visste om att när klockan var slut så var det dags för nästa aktivitet.

Bildstöd

Jag själv har skrivit ut bildstöd jag har hittat på Stockholms Habilitering, där finns det material att skriva ut gratis. Jag har klippt ut och laminerat bildstöden samt satt magnettejp på baksidan så att jag kan sätta bildstöden på min whiteboardkalender. Detta skulle också kunna användas på whiteboarden i klassrummet och sättas bredvid aktiviteterna i schemat.

(Klicka här för bildstöden jag använder)

Bra att ha i åtanke

Kom ihåg att Time Timern är ett hjälpmedel. Time Timern kommer kanske inte att rädda din vardag, det är ingen mirakelklocka som kommer att göra sakerna åt dig eller din anhöriga. Men däremot så kan den kanske ge en tydligare tidsuppfattning och en annan förberedelse, och det kan för vissa kännas tryggt.

För vissa kan Time Timern vara ett stressmoment, innan du beställer en klocka så tipsar jag om att testa appen först. Det gjorde jag själv innan jag köpte min egna. Och som sagt, prata med din behandlare om hur du kan låna hjälpmedel, notera att det inte är en självklarhet att du får låna, ibland får du också köpa från sjukvården/landstinget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s