Checklistor

Checklistor är ett bra sätt för att få bättre struktur på vad som behöver kommas ihåg. Skola, arbete, daglig verksamhet, sysselsättning, fritid, handling, städning, möten… Listan kan göras lång på vad som behöver kommas ihåg. Och ibland kan det bli alldeles för mycket saker att komma ihåg, men vi alla är mänskliga och vi glömmer saker, vissa mer än andra – och det är okej!

Men det finns många olika sätt att försöka påminna sig på. Kalendrar av olika slag, checklistor, påminnelser i telefonen eller be någon annan att påminna. Kanske gör du en sång med alla saker som behöver göras? Det som funkar bäst funkar bäst. Ibland kan man få hjälp av till exempel en arbetsterapeut för att testa olika ”kom-ihåg metoder” för att hitta ett system som funkar bra för en själv.

Problemet för mig personligen är ofta att jag glömmer av mina påminnelse-metoder, och ja, det försvårar saken. Jag är själv mer av en analog ”påminnare” än en digital. Jag gillar känslan av att bocka av en lista eller att ta bort ett bildstöd från mitt städschema. Jag har olika metoder för olika saker. Jag har till exempel ett pictogramschema för min städning, när ett moment är klart så tar jag bort bilden som föreställer det momentet, t.ex. dammsuga. Sedan har jag en checklista (bifogar fil så ni kan ladda ned den) som jag bockar av saker jag ska göra under dagen.

Är jag iväg och gör saker använder jag mig av appen ”Google Keep”. I Google Keep kan man skriva checklistor och meddelanden, och det är som en ”post-it” funktion så att man kan dela upp dom olika listorna i olika färger. Den använder jag framförallt för mitt arbete.

Jag tänkte dela med mig av två checklistor som jag skapat i Canva. En lista är en ren, enkel checklista, medan den andra är uppbyggd i olika kategorier för veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s