Owaves: Visuell färgkalender

Jag har testat digitala kalendrar i flera år, men har aldrig fastnat för det. Jag har haft konstant oro kring att mina inlagda kalenderhändelser ska försvinna och ingen app har varit tillräckligt behjälplig för mig – för jag ser bara datum och text och allt blir rörigt för mig

Tillslut hittade jag appen Owaves som blev rekommenderad av ”How o ADHD” på Youtube. Owaves är en visuell kalender som är grundad i färger och ikoner. Själva dagskalendern är rund, vilket gör att jag får en bättre överblick på hur min dag ser ut än om jag hade en kalender med bara text.

Man väljer själv vad och hur mycket man vill lägga in i appen. Appen påminner dig när en aktivitet börjar, och du kan välja hur långt innan du vill ha en påminnelse. I varje aktivitet/färg du lägger in så kan du skriva vad för slags aktivitet det är, och anteckningar. För att bestämma tid på aktiviteten så drar man i aktiviteten för att minska eller förlänga tiden. I appen har dom en ”tutorial” knapp där Owaves visar dig runt och lär dig hur appen fungerar!

Kompatibel med Apple Watch

Owaves går att koppla ihop med din Apple Watch, och jag kan säga er att det här har varit en stor hjälp för mig! När en aktivitet ska starta eller om jag lagt in en påminnelse i förväg så får jag ett behagligt ”pling” i klockan, samt en liten vibration. I klockan kan jag se ikonen och aktiviteten som ska utföra, samt en ring runt som fylls i under tiden så att du kan se hur lång tid det är kvar på aktiviteten och innan det är dags att avsluta! Jag planerar i princip bara upp min dag på Owaves och använder mig utav min Apple Watch, jag kan se en lista över dagen i klockan också, så jag har lätt att få en överblick över dagen i klockan. Klockan bidrar också till att jag inte tittar på min telefon lika mycket. Jag ska oftast bara göra en sak på mobilen, men tenderar att hamna på nån Wikipedia-sida om silverryggade gorillor.

Statistik av dina aktiviteter

Du kan se över hur din statistik ser ut inom dina olika kategorier. Har du till exempel ett mål med hur mycket vila du ska ha så kan du se det på din mörkblåa spalt. Där lägger jag själv in både sömn och vila, för det är det som ger mig mest återhämtning. Jag använder också den mörkblåa som ”paus” färg, som när jag behöver ta en paus från städning eller annat som jag upplever krävande. Jag själv använder inte statistiken så mycket då jag främst behöver påminnelser om byte av aktivitet och hur länge aktiviteten ska pågå.

Saker jag tycker om:

 • Visuellt och bra för den som tycker att text är rörigt men uppskattar färger och bilder
 • Bra översikt av din dag, vecka och månad
 • Fungerar väldigt bra att koppla till Apple Watch
 • Enkel design och inte för rörig
 • Gratis!
 • Ingen jobbig reklam

Trots att listan med ”mindre bra” saker är större betyder inte att jag tycker att den är dålig. Appen har har utvecklingspotential, och mycket är små justeringar

Saker jag tycker mindre om:

 • Du kan inte använda samma Owaves konto på flera elektroniska enheter med en inloggning (bara koppla till Apple Watch)
 • Finns för tillfället endast på App Store
 • Endast på engelska
 • Minsta valbara tid är 15 minuter (jag hade önskat i alla fall fem minuter)
 • Endast med 12-timmasklocka med AM/PM (dom arbetar dock på att utveckla 24-timmarsklocka, tidsvarianten vi använder i Sverige)
 • Ingen back-up funktion
 • Man kan inte planera/redigera flera dagar åt gången med rutiner (som man kan med till exempel appen/hemsidan Tiimo kan), man kan spara rutiner, men sedan måste man redigera

Summering

Är appen Owaves värd att testa? Absolut! Den är gratis, reklamfri, enkel och stilren – och den har hjälpt mig en hel del! Sen ska man också tänka på att försöka att inte bli manisk, jag själv fastnade i att följa allt till punkt och pricka för att jag är så som person (plus alldeles för mycket inlagt i appen, varje litet moment), och då fick jag pausa med appen ett tag. Nu har jag dom aktiviteterna som är viktigast sakerna för mig inlagda, till exempel läkarbesök, jobb, träning, umgänge och dusch. Sedan har jag resterande fält gråa under dagen, det funkar bättre.

Tycker du att tidspress och att kunna justera tider och planering lite så kanske detta inte är appen för dig, men vad vet jag? Man kan inte veta förens man har provat! Sen kan man också stänga av alla notiser och använda appens cirlkel med som en överblick och påminnelse om hur dagen kommer att se ut i korta drag.

Det finns utvecklingspotential för appen och det är små saker dom behöver justera för att göra det ännu enklare för oss Européer att använda Owaves, men den är ändå brukbar.

Jag tycker om appen Owaves och kan rekommendera den för dig som tycker om ett mer visuellt schema i mobilen. Har du en Apple Watch funkar den kanon. Det enda som stör mig något oerhört är att dom använder sig av 12-timmarsklocka, samt att allting är på engelska. Men det kanske bara är jag som är lite för bekväm av mig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s