Scheman för tydligare vardag

Mitt korttidsminne har alltid varit dåligt, men det var faktiskt bättre förr. När jag studerade klart till fritidsledare så hade jag ingen aning om att livet skulle resultera i flera års hjärntrötthet och kaos i huvudet, det gick bara utför. Jag bestämde mig sedan för att ta tag i mina svårigheter, sudda bort förnekelsen kring att det var min ADHD som orsakade oredan i mitt huvud – och jag gjorde så gott jag kunde på egen hand.

Jag bestämde mig för att börja använda en kalender där jag skrev upp allt jobbrelaterat samt aktiviteter utanför jobbet. Varenda liten sak. När vi flyttade tillbaks till Småland efter två intensiva år i Göteborg så bestämde jag mig för att testa olika sätt att underlätta min vardag på.

Pictogramschema – Tydligt och visuellt

Jag valde tillslut att testa på ett mer övergripande schema med bildstöd. Jag började med ett pictogramschema som hjälpte mig att på ett mer visuellt sätt förstå vad som skulle göras, och när ett moment var klart så tog jag bort en bild. Min upplevelse av för mycket text på ett schema eller i en kalender blir för rörigt. Pictogram-schemat funkade till viss del bra, problemet var att jag blev manisk och blev väldigt orolig och fick meltdowns om schemat inte följdes. Jag glömde också ta bort bilder, vilket inte heller blev bra. Så jag valde att byta ut pictogramschemat.

Färgschema – Enkelt och informativt

Det schemat som jag testade efter pictogramschemat är det som jag använder idag. Och jag tycker mycket bättre om detta schemat! (bild nedanför) Det är enkelt, tydligt och visar i färg vilken slags aktivitet som väntar. Jag har också spalter bredvid och under dagskolumnerna. På sidan skriver jag övrig information och påminnelser om vad som kommer framöver, och på dom under är det sysslor som ska göras, till exempel tvätta, vattna blommor eller tömma kattens spån i lådan. På detta vis kan jag enkelt skriva aktivitet och tid, men ändå inte bli förvirrad av för mycket text.

Vad betyder färgkoderna på brickorna med text på då? Jo, jag har valt färg utefter vad det är för aktivitet, samt om det ger eller tar energi. Gör ni ett eget schema kan man använda vilka färger man vill och som man tycker funkar bra. Jag har valt att ha ungefär samma färger som jag har i min schemaplanering i appen Owaves (en app jag kommer att prata om framöver) för att det inte ska bli för rörigt.

  • Röd: Aktivitet som tar energi (t.ex. städa, handla, tvätta, sociala sammanhang)
  • Grön: Aktivitet som ger energi (t.ex. träffa en nära vän, promenad, göra något kul)
  • Blå: Duscha
  • Orange: Fysisk aktivitet
  • Gul: Arbete och utbildning
  • Grå: Planering och övriga möten

Jag har gjort dessa scheman själv med hjälp av olika material. Man kan göra dessa scheman på så många olika vis, och detta är det som har funkat bäst för mig (framförallt färgschemat som jag har nu). Vad som passar för mig kan vara motsatsen till vad som passar för dig. Men är du sugen på att testa och tror att det kan vara en bra grej för dig att testa så kör på! Du kan även experimentera själv. Kanske tycker du om post-it lappar? Eller kanske tycker du om en klassisk anslagstavla? Ta en funderare på vad du tror skulle passa för dig. och har du kontakt med en arbetsterapeut kan säkert hen hjälpa dig med att hitta metoder och strategier som fungerar okej för dig!

Material till pictogramtavla:
Papper, dator/iPad och skrivare
Laminator – Clas Ohlson, 299 :-
Lamineringsfickor – Clas Ohlson, 199,90 :-
Kardborreband (vitt) – Biltema, 59,90 :- (behövs ca två stycken 3 metersrullar)
Whiteboard – Biltema, 149 :-
(du kan skapa dina egna bildstöd gratis på Bildstöd.se eller hitta gratis HÄR)

Material till färgschema:
Papper, dator/iPad och skrivare
Laminator – Clas Ohlson, 299 :-
Lamineringsfickor – Clas Ohlson, 199,90 :-
Magnettejp – Clas Ohlson, 89,90 :-
Whiteboard – Biltema, 149 :-
Whiteboardpenna – Biltema, 39,90 :-
(Uppdelning av kolumnerna kan göras med färgad tejp eller permanentpenna, tejp är lättast)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s