ADHD är ingen superkraft.

Många gånger får jag höra eller läsa att folk påstår att ADHD är en superkraft. Jag skulle vilja säga att det är motsatsen. ADHD’n för mig har varit ett redskap för att grotta in mig i mina specialintressen, vilket resulterar i att jag kan lära mig saker på en hög nivå väldigt snabbt om ämnet/aktiviteten intresserar mig, till exempel musik, skapande och digitala verktyg. På samma sätt så har jag oerhört svårt att lära mig saker som inte intresserar mig, till exempel matematik och fysik.

Jag anser att påstå att ”ADHD är en superkraft” förminskar människor som faktiskt besitter problematik i sin diagnos. Vi är många som lever med konstant ångest, depression, missbruk (av olika slag) eller lever ett destruktivt liv på olika sätt och vis. Vi är många som har fått kämpa oss igenom alla motgångar, blivit oförstådda av samhället, inte blivit trodda på, och faktisk blivit vända ryggen av samhället och instanser som har gett upp. Samtidigt är vi många som klarat oss bra i vårt psykiska välbefinnande. Kanske inte behövt lika mycket hjälp från samhället och vår omgivning.


Vill förtydliga att jag tycker att påståendet ”ADHD är en superkraft” gäller i generella sammanhang. Till exempel hur lärare, läkare, media eller neurotypiska personer påstår detta, utan att egentligen ens tänka efter vad dom orden kan betyda för en person som besitter diagnosen. Om du själv besitter en ADHD diagnos och upplever att den är en superkraft för dig – toppen! Men det är viktigt att inte generalisera det, enligt mig.

”Det märks inte att du har en neuropsykriatisk funktionsnedsättning”.

Omvärlden behöver se en person med NPF på individnivå. Både ADHD och autism är spektrum, vilket kortfattat betyder att alla är oerhört olika, precis som neurotypiska personer är olika varandra. Det som funkar för dig, kan vara långt ifrån fungerande för mig. Det som syns på ytan, är inte alltid det som syns under. NPF syns inte på utsidan, men för oss som lever med det finns det så mycket mer som samhället behöver ta hänsyn till. Ta bilden på isberget som exempel.

Alla som lever med NPF fungerar på olika sätt. Alla metoder, scheman, mediciner, terapier och hjälpmedel som finns fungerar olika för alla. Det finns ingen ”mall” som passar för alla. Därför kan det ibland ta lång tid att hitta den rätta hjälpen för en själv. Ta inte någon för givet, det är mitt största tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s